De meeste asbestplaten en asbesthoudende leien kan je herkennen aan hun gewafelde structuur in de vorm van een honinggraat. Asbestvrije golfplaten en leien herken je aan de vermelding ‘N’ of ‘NT’. Dat staat voor New Technology. Verder mag je ervan uitgaan dat er asbest in je woning aanwezig is als:

  • je huis gebouwd is tussen 1945 en 2001.
  • je dak of gevel bestaat uit kunstleien of golfplaten die werden geplaatst voor 1990.
  • je op je dak met golfplaten veel mos of witte vlekken ziet.
  • je grijze onderdakplaten hebt.

TIP: Doe een vuurtest. Hou een vlam tegen je dakbedekking. Gloeien de vezels van het materiaal zonder uiteen te vallen? Dan is de kans groot dat het om asbest gaat. Wanneer je dak niet uit asbest bestaat, zullen de vezels vuur vatten en kapotgaan.

Twijfel je of er asbest in je dak zit? Laat dan altijd een specialist ter plaatse komen.

Asbestinventarisattest

Tegen 2032 moet elk gebouw in Vlaanderen een asbestinventarisattest hebben. In zo’n inventaris staan alle asbesthoudende materialen van het gebouw in kwestie beschreven. Verder vind je in de inventaris hoe je met de asbesthoudende materialen moet omgaan en hoe je ze het beste kan verwijderen.

Ook bij elke verkoop zal in de toekomst een asbestinventarisattest verplicht zijn. Momenteel moeten enkel bedrijfspanden een asbestinventaris hebben. Je vindt meer informatie over het asbestinventarisattest op de website van OVAM.

Is jouw dak aan een grondige onderhoudsbeurt toe, maar weet je niet zeker of er asbest in je dak zit? Laat dan altijd eerst een test uitvoeren in een asbestlabo. Het enige wat je kan doen om een asbestdak schoon te maken, is de dakbedekking vervangen. Er bestaat geen veilig alternatief om je dak te reinigen, ook niet met softwash. Prosoftwash kan je steeds doorverwijzen naar een erkend asbestlabo. Contacteer ons vrijblijvend.

Disclaimer: Prosoftwash is niet aansprakelijk voor eventuele schade en/of ongevallen.